Jak zatrzymać udostępnianie swojej lokalizacji członkom rodziny w iOS 8 (udostępnianie rodzinne)

Rozmawialiśmy o tym, jak korzystać z funkcji udostępniania rodziny iOS 8 w celu udostępniania lokalizacji wszystkim członkom rodziny. Jest to przydatne w wielu sytuacjach. Możesz śledzić, gdzie jest Twoje dziecko, możesz udostępniać lokalizacje swojemu małżonkowi, aby gdzieś się spotkać i zrobić znacznie więcej dzięki tej funkcji.

Mogą jednak wystąpić sytuacje, w których nie chcesz udostępniać swojej lokalizacji rodzinie lub znajomym. Możesz wyłączyć funkcję udostępniania lokalizacji: w zależności od tego, jak to zrobisz, uniemożliwisz członkom rodziny zlokalizowanie twojego urządzenia lub możesz uniemożliwić określonym członkom dostęp do Twojej lokalizacji. Oto więcej na ten temat:

# 1. Zatrzymaj udostępnianie lokalizacji przez Find My Friends / Find My iPhone

Domyślnie, gdy jesteś częścią rodziny (w ekosystemie iOS), będziesz mógł zobaczyć lokalizacje innych osób i odwrotnie. Dostęp do lokalizacji można uzyskać za pośrednictwem aplikacji Find My Friends lub usługi Find My iPhone w serwisie iCloud.com.

Wyłączenie tego jest dość łatwe:

  • Otwórz ustawienia
  • Stuknij w iCloud
  • Następnie dotknij Udostępnij moją lokalizację z poziomu etykiety Zaawansowane

  • Teraz wyłącz przełącznik Udostępnij moją lokalizację

To skutecznie wyłączy tę funkcję. Nikt nie będzie w stanie zlokalizować Ciebie / Twojego urządzenia za pośrednictwem aplikacji Find My iPhone i Find My Friends w serwisie iCloud.com.

# 2. Przestań udostępniać swoją lokalizację tylko określonym członkom rodziny

Całkowite wyłączenie funkcji udostępniania lokalizacji nie jest jednak dobrą decyzją. Powodem jest to, że jeśli urządzenie zostanie zgubione lub zgubione, przy włączonym udostępnianiu lokalizacji, jakiś członek rodziny może zlokalizować iPhone'a / iPada i zabezpieczyć twoje dane.

Inną opcją jest udostępnianie lokalizacji określonym członkom i ukrywanie jej przed innymi. Można to również łatwo zrobić.

  • Otwórz ustawienia
  • Stuknij w iCloud
  • Stuknij w Udostępnij moją lokalizację pod etykietą Zaawansowane

  • Masz listę osób należących do rodziny.
  • Stuknij osobę, której chcesz przestać udostępniać swoją lokalizację.

  • Następnie dotknij Zatrzymaj udostępnianie mojej lokalizacji

Zapewni to, że Twoja lokalizacja nie zostanie udostępniona temu konkretnemu członkowi rodziny.

# 3. Udostępnij moją lokalizację poprzez prywatność

Możesz także przejść do tego samego ustawienia poprzez Prywatność. Oto jak:

  • Otwórz ustawienia
  • Stuknij w Prywatność
  • Następnie dotknij Udostępnij moją lokalizację

I przejdziesz do tej samej strony ustawień, co w poprzednich przypadkach.

 

Zostaw Swój Komentarz