Podczas aktualizacji do iOS 8, nie włączaj iCloud Drive

Za kilka godzin Apple udostępni publicznie system iOS 8. Może upłynąć trochę czasu, zanim otrzymasz powiadomienie o aktualizacji (Ustawienia -> Ogólne -> Aktualizacja oprogramowania), ale najprawdopodobniej będziesz dzisiaj aktualizować do najnowszego iOS 8.

Spośród wszystkich interesujących nowych funkcji (takich jak Continuity, Handoff, konfigurowalne klawiatury, aplikacja Health itp.), ICloud Drive to opcja, która może powodować problemy, jeśli już ją włączysz. Oto więcej na ten temat i jak uniknąć problemów podczas aktualizacji do iOS 8.

Nie włączaj iCloud Drive

Po skonfigurowaniu iOS 8 na iPhonie / iPadzie zobaczysz ten ekran.

iCloud Drive to nowa funkcja specyficzna dla iOS 8 i OS X Yosemite. Podczas konfigurowania iOS 8 na urządzeniu wybierz Nie teraz . (więcej na temat „dlaczego?” później).

Możesz oczywiście włączyć iCloud Drive później w Ustawieniach -> iCloud -> przełącznik / opcje iCloud Drive . Na razie nie włączaj iCloud Drive.

Dlaczego należy wyłączyć dysk iCloud podczas aktualizacji do iOS 8?

Aby zrozumieć dlaczego, musimy najpierw zrozumieć „co”.

iCloud Drive to nowa funkcja, która pozwala umieszczać dokumenty związane z aplikacjami na dysku podobnym do Dysku Google lub Dropbox. Możesz uzyskać dostęp do tych plików z komputera Mac lub dowolnego innego urządzenia podłączonego do iCloud. Jedynym problemem jest to, że iCloud Drive działa tylko na iOS 8 i OS X Yosemite. Jak wiecie, OS X Yosemite jest wciąż w fazie beta.

Tak więc, co może się zdarzyć, dokumenty związane z aplikacjami (i dane) zostaną przeniesione na dysk iCloud Drive, ale nie będzie można uzyskać do nich dostępu na komputerze Mac (ani żadnym innym urządzeniu z systemem iOS 8 lub OS X Yosemite).

Najgorszy scenariusz jest następujący: masz aplikację, która synchronizuje dane (zdjęcia, filmy, wiadomości, pliki) między urządzeniami iOS, a teraz (jeśli włączyłeś iCloud Drive) nie możesz uzyskać dostępu do tych plików / synchronizacji.

Dysk iCloud nie jest osobną funkcją w stosunku do dokumentów iCloud. Po włączeniu iCloud Drive wszystkie pliki i dane przechowywane na serwerze konta iCloud zostaną przeniesione na serwery iCloud Drive. Tutaj nie ma się czym martwić, ponieważ jako użytkownik nic się nie zmienia pod względem doświadczenia.

Ale na razie nie włączaj iCloud Drive.

 

Zostaw Swój Komentarz