Chroń swoje zdjęcia z iPhone'a: ​​Porady dotyczące bezpieczeństwa iCloud Photo Stream

W związku z ostatnimi wiadomościami na temat celebrytów, wrażliwych zdjęć i możliwości włamania się do iCloud w tym fiasku media i opinia publiczna zwróciły się na strumienie zdjęć iCloud i ich bezpieczeństwo.

Nadal nie jest jasne, czy fiasko wynika z nieodłącznej luki w iCloud, czy może jest to coś innego (np. Inżynieria społeczna) i nieroztropnie byłoby wyciągać wnioski na temat iCloud, strumienia zdjęć lub bezpieczeństwa Apple. Ale to dobry czas na sprawdzenie i zaostrzenie ustawień bezpieczeństwa dla zdjęć i strumienia zdjęć.

Opis strumienia zdjęć

Strumień zdjęć Apple został zaprojektowany, aby pomóc w dwóch rodzajach przypadków użycia.

# 1. Aby pomóc użytkownikom mieć zdjęcia na wszystkich urządzeniach iDevices / Mac / PC. Klikasz zdjęcia na jednym urządzeniu, aby wyświetlały się na wszystkich podłączonych urządzeniach.

# 2. Aby pomóc użytkownikom udostępniać zdjęcia znajomym i rodzinie bez polegania na takich rzeczach jak poczta e-mail. W tym przypadku Strumień zdjęć działa jako prywatne udostępnianie zdjęć społecznościowych tylko dla zaproszonych z aktualizacjami na żywo.

Podobnie jak wszystkie technologie, Photo Stream działa jak dobrodziejstwo i zmora. Z jednej strony pomaga płynnie udostępniać zdjęcia między urządzeniami i ludźmi, ale może również zwiększać ryzyko wykrycia / znalezienia zdjęć przez hakera dostającego się na twoje konto (lub kogoś, komu udostępniasz strumień zdjęć).

Ochrona Twojego strumienia zdjęć

Strumienie zdjęć nie mają haseł. Strumienie zdjęć nie są domyślnie publiczne, ale możesz utworzyć publiczny strumień zdjęć z adresem URL dostępnym dla każdego. Strumienie zdjęć nie są z natury blokowane przez ustawienia prywatności, takie jak niektóre inne usługi oferowane przez Apple. Jak więc chronić swój strumień zdjęć w tych okolicznościach?

Istnieje kilka opcji do zbadania:

# 1. Całkowicie wyłącz Photo Stream

Jeśli nie używasz regularnie strumieni Photo Photo, ich wyłączenie pomoże. Na początek spowoduje to, że zdjęcia z rolki aparatu nie znajdą się w strumieniu zdjęć. Oczywiście oznacza to, że zdjęcia, które klikniesz w iPhonie, nie pojawią się na iPadzie, ale zawsze istnieje kilka alternatyw (Dropbox, e-mail, dobra stara synchronizacja z iTunes), które mogą wykonać zadanie.

Wyłączenie strumienia zdjęć jest łatwe: na urządzeniu z iOS wystarczy przejść do Ustawień -> iCloud -> Zdjęcia -> wyłączyć Strumień zdjęć.

Oto więcej informacji na temat wyłączania / wyłączania Strumienia zdjęć.

# 2. Usuń zdjęcia / albumy ze strumienia zdjęć

Wyłączenie strumienia zdjęć zapobiega pojawianiu się tam zdjęć, ale nie usuwa istniejących zdjęć. Jeśli masz jakieś wrażliwe zdjęcia w jednym z albumów ze strumieniem zdjęć, możesz je usunąć. Pamiętaj, że gdy zdjęcie trafi do „strumienia”, może minąć dużo czasu, zanim zniknie, nawet po jego usunięciu .

Oto jak usunąć zdjęcia i albumy ze strumienia zdjęć.

Ta wskazówka przydaje się, gdy nie chcesz całkowicie wyłączać strumienia zdjęć, ale chcesz tylko usunąć niektóre zdjęcia / albumy. Jednym ze sposobów upewnienia się, że usunięte zdjęcie jest naprawdę usunięte ze strumienia, jest sprawdzenie konkretnego albumu / zdjęcia z innego urządzenia (iPada lub Maca / PC).

Wskazówka na marginesie: jeśli włączyłeś Strumień zdjęć, istnieje prawdopodobieństwo, że wszystkie „zdjęcia seryjne” również znajdą się w strumieniu. Oto jak to wyłączyć.

# 3. Ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa iOS

Dbanie o bezpieczeństwo konta iCloud (którego częścią są strumienie zdjęć) nie wiąże się z naukami o rakietach. Są to proste rzeczy, takie jak częste zmienianie haseł, nieudostępnianie poufnych danych, niestosowanie wzorców lub rozpoznawalnych haseł, trzymanie rzeczy NSFW poza kontami współdzielonymi / publicznymi, które mogą zapewnić bezpieczeństwo danych.

Poza zawstydzeniem rozsądne i logiczne jest utrzymywanie strumieni zdjęć (i innych wspólnych działań / funkcji usługowych) wolnych od NSFW.

Oto kilka ogólnych wskazówek bezpieczeństwa na iOS, aby chronić iPhone'a, iPada i Apple ID przed hakerami.

# 4. Weryfikacja dwuetapowa?

Czy weryfikacja dwuetapowa może pomóc? Kiedyś tak myślałem. Jednak nowe badanie dowodzi, że dwuetapowa weryfikacja Apple w dużej mierze zapobiega wprowadzaniu zmian na Twoim koncie. Większość tej analizy jest prawdą, ponieważ weryfikacja 2-etapowa jest zaprojektowana w ten sposób.

Ale ta funkcja uniemożliwia również zalogowanie się do Twojego identyfikatora Apple ID (z nowego urządzenia) bez wprowadzania kodu PIN wysłanego na Twój iPhone. Pomyśl o tym, weryfikacja dwuetapowa w pewnym stopniu uniemożliwi hakerom dostanie się do twoich danych.

Oto jak skonfigurować weryfikację dwuetapową dla swojego Apple ID.

 

Zostaw Swój Komentarz